Влада и министерства

Актуелниот состав на Владата на Република Северна Македонија е изгласан во Собранието на 28 јануари 2024 година со 65 гласа „за“ и 3 „против“, откако Талат Џафери доби мандат за состав на Владата од претседателот Стево Пендаровски.

Мандатот на Владата е да ги реализира политичките определби предвидени во Програма за работа на преодна Влада 2024 година

 • Надлежностите на Владата можете да ги прочитате тука
 • Владата има и повеќе комисии, за чија работа можете да прочитате тука.
 • Програмата за работата на Владата на Република Северна Македонија во периодот 2020-2024 може да ја прочитате тука.

 

Претседател на Влада на Република Северна Македонија е Талат Џафери. Претседателот на Владата има 4 заменици:

 1. Прв заменик на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжен за европски прашања - Бојан Маричиќ
 2. Заменик на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжен за координација на политички прашања на ресорите  - Артан Груби
 3. Заменик на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжен за политики на добро владеење - Славица Грковска
 4. Заменик на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжен за економски прашања и за координација со економските ресори и инвестиции - Фатмир Битиќи


Актуелен состав на Владата

Талат Џафери – Претседател на Владата на Република Северна Македонија
Бојан Маричиќ – прв Заменик на Претседателот за европски прашања
Артан Груби – Заменик на Претседателот и министер за политички систем и односи меѓу заедниците
Славица Грковска – Заменик на Претседателот на Владата задолжен за политики за добро владеење
Фатмир Битиќи – Заменик на Претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции
Бујар Османи – министер за надворешни работи
Славјанка Петровска – министерка за одбрана
Панче Тошковски – министер за внатрешни работи
Кренар Лога – министер за правда
Фатмир Бесими – министер за финансии
Крешник Бектеши – министер за економија
Љупчо Николовски – министер за земјоделство, шумарство и водостопанство
Илир Демири - министер за здравство
Јетон Шаќири – министер за образование и наука
Ѓоко Велковски – министер за труд и социјална политика
Ристо Пенов – министер за локална самоуправа
Бисера Костадиновска Стојчевска – министерка за култура
Благој Бочварски – министер за транспорт и врски
Каја Шукова – министерка за животна средина и просторно планирање
Наим Бајрами - министер за информатичко општество и администрација

Претходни состави на Владата

 

Димитар Ковачевски – Претседател на Владата на Република Северна Македонија
Артан Груби – прв Заменик на Претседателот и министер за политички систем и односи меѓу заедниците
Славица Грковска – Заменик на Претседателот на Владата задолжен за политики за добро владеење
Фатмир Битиќи – Заменик на Претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции
Бојан Маричиќ – Заменик на Претседателот за европски прашања
Бујар Османи – министер за надворешни работи
Славјанка Петровска – министерка за одбрана
Оливер Спасовски – министер за внатрешни работи
Кренар Лога – министер за правда
Фатмир Бесими – министер за финансии
Крешник Бектеши – министер за економија
Љупчо Николовски – министер за земјоделство, шумарство и водостопанство
Фатмир Меџити – министер за здравство
Јетон Шаќири – министер за образование и наука
Јована Тренчевска – министерка за труд и социјална политика
Ристо Пенов – министер за локална самоуправа
Бисера Костадиновска Стојчевска – министерка за култура
Благој Бочварски – министер за транспорт и врски
Каја Шукова – министер за животна средина и просторно планирање
Азир Алиу – министер за информатичко општество и администрација

Башким Хасанизаменик на министерката која раководи со Министерството за одбрана
Назим Буши - заменик на министерот кој раководи со Министерството за внатрешни работи
Агим Нухиу - заменик на министерот кој раководи со Министерството за правда
Џабир Доко - заменик на министерот кој раководи со Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците
Фатмире Исаки - заменичка на министерот кој раководи со Министерството за надворешни работи
Филип Николоски - заменик на министерот кој раководи со Министерството за финансии
Зоран Маневски - заменик на министерот кој раководи со Министерството за економија
Абдулшуќур Абедини - заменик на министерот кој раководи со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство
Владимир Рендевски - заменик на министерот кој раководи со Министерството за здравство
Лулзим Алиу - заменик на министерот кој раководи со Министерството за образование и наука
Зоран Димитровски - заменик на министерот кој раководи со Министерството за локална самоуправа
Даим Лучи - заменик на министерката која раководи со Министерството за култура
Александар Бајдевски - заменик на министерот кој раководи со Министерството за информатичко општество и администрација
Беким Реџепи - заменик на министерот кој раководи со Министерството за транспорт и врски
Христина Оџаклиевска - заменичка на министерот кој раководи со Министерството за животна средина и просторно планирање

Програмата за работа на Владата 2017-2020.

Зоран Заев – Претседател на Владата
Радмила Шекеринска – министерка за одбрана
Оливер Спасовски – министер за внатрешни работи
Драган Тевдовски – министер за финансии
Никола Димитров – министер за надворешни работи
Рената Дескоска – министерка за образование и наука
Горан Сугарески – министер за транспорт и врски
Љупчо Николовски – министер за земјоделство, шумарство и водостопанство
Мила Царовска – министерка за труд и социјална политика
Дамјан Манчевски – министер за информатичко општество и администрација
Садула Дураки – министер за животна средина и просторно планирање
Крешник Бектеши – министер за економија
Билен Саљији – министер за правда
Сухјел Фазлиу – министер за локална самоуправа
Арбен Таравари – министер за здравство
Роберт Алаѓозовски – министер за култура
Кочо Анѓушев – министер без ресор и вицепремиер за економски прашања
Бујар Османи – министер без ресор и вицепремиер за евроинтеграции
Хазби Лика – вицепремиер за политички систем и односи меѓу заедниците
Едмонд Адеми – министер без ресор
Роберт Поповски – министер без ресор
Аднан Ќахил – министер без ресор
Самка Ибраимовски – министер без ресор
Зоран Шапуриќ – министер без ресор
Зорица Апостолска – министер без ресор

Оливер Спасовски – Претседател на преодната Влада на Република Северна Македонија
Радмила Шекеринска – министерка која ќе раководи со Министерството за одбрана
Бујар Османи – министер без ресор во Владата
Мила Царовска – министерка без ресор во Владата
Никола Димитров – министер кој ќе раководи со Министерството за надворешни работи
Наќе Чулев – министер кој ќе раководи со Министерството за внатрешни работи
Садула Дураки – министер кој ќе раководи со Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците
Нина Ангеловска – министерка која ќе раководи со Министерството за финансии
Венко Филипче – министер кој ќе раководи со Министерството за здравство
Рената Дескоска – министерка која ќе раководи со Министерството за правда
Горан Сугарески – министер кој ќе раководи со Министерството за транспорт и врски
Крешник Бектеши – министер кој ќе раководи со Министерството за економија
Трајан Димковски – министер кој ќе раководи со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство
Дамјан Манчевски – министер кој ќе раководи со Министерството за информатичко општество и администрација
Рашела Мизрахи – министерка која ќе раководи со Министерството за труд и социјална политика
Арбер Адеми – министер кој ќе раководи со Министерството за образование и наука
Горан Милевски – министер кој ќе раководи со Министерството за локална самоуправа
Хусни Исмаили – министер кој ќе раководи со Министерството за култура
Насер Нуредини – министер кој ќе раководи со Министерството за животна средина и просторно планирање
Роберт Поповски – министер без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност
Едмонд Адеми – министер без ресор задолжен за дијаспора
Музафер Бајрам – министер без ресор задолжен за имплементација на Стратегијата за подобрување на состојбата на Ромите
Зорица Апостолска – министерка без ресор задолжена за странски инвестиции
Бардул Даути – министер без ресор задолжен за странски инвестиции
Елвин Хасан – министер без ресор задолжен за странски инвестиции
Хисен Џемаили – министер без ресор задолжен за странски инвестиции

Програма за работа на Владата 2020-2024

Зоран Заев – Претседател на Владата на Република Северна Македонија
Артан Груби – прв Заменик на Претседателот и министер за политички систем и односи меѓу заедниците
Љупчо Николовски – Заменик на Претседателот за борба против корупцијата и криминал, одржлив развој и човечки ресурси
Фатмир Битиќи – Заменик на Претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции
Никола Димитров – Заменик на Претседателот за европски прашања
Бујар Османи – министер за надворешни работи
Радмила Шекеринска – министерка за одбрана
Оливер Спасовски – министер за внатрешни работи
Бојан Маричиќ – министер за правда
Фатмир Бесими – министер за финансии
Крешник Бектеши – министер за економија
Арјанит Хоџа – министер за земјоделство, шумарство и водостопанство
Венко Филипче – министер за здравство
Мила Царовска – министерка за образование и наука
Јагода Шахпаска – министерка за труд и социјална политика
Горан Милевски – министер за локална самоуправа
Ирена Стефоска – министерка за култура
Благој Бочварски – министер за транспорт и врски
Насер Нуредини – министер за животна средина и просторно планирање
Јетон Шаќири – министер за информатичко општество и администрација

Башким Хасани - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за одбрана
Назим Буши - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за внатрешни работи
Димитар Ковачевски - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за финансии
Агим Нухиу - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за правда
Илхан Рахман - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците
Фатмире Исаки - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за надворешни работи
Зоран Маневски - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за економија
Трајан Димковски - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство
Илир Хасани - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за здравство
Арафат Шабани - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за образование и наука
Енвер Хусејин - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за труд и социјална политика
Зоран Димитровски - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за локална самоуправа
Седат Сулејмани - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за култура
Александар Бајдевски - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за информатичко општество и администрација
Беким Реџепи - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за транспорт и врски
Христина Оџаклиеска - Заменик на министерот кој раководи со Министерството за животна средина и просторно планирање


Канцеларија на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија

Канцеларијата на Претседателот на Владата на Република Северна Македонија е основана на 2-ри февруари, 2002 година, со цел да му помага на Претседателот на Владата во вршењето на неговите права и должности, а кои произлегуваат од Уставот, Законот и Деловникот за работа на Владата.

Прочитај повеќе


Генерален секретаријат на Владата на Република Северна Македонија

Генералниот секретаријат е стручна служба на Владата која обезбедува логистичка и стручна поддршка на: Владата во целина, на Претседателот на Владата, неговите заменици и министрите, а со цел за законито, ефикасно и транспарентно работење на Владата. Основан е во 2000 година со Законот за Владата. Со Генералниот секретаријат раководи генерален секретар, помогнат од заменик генерален секретар.

Генерален секретар на Владата е Методија Димовски. Негов заменик е Тахир Хани.


Секретаријати на Владата

Владата има два секретаријати, кои се основани како посебни стручни служби, чија цел е да обезбедат стручна поддршка и координација на работата на органите на државната управа и на другите органи и институции.

Секретаријат за европски прашања

Секретаријат за законодавство


Служба за општи и заеднички работи

Службата врши општи работи и услуги за потребите на Претседателот на Република Северна Македонија, Владата на Република Северна Македонија, министерствата и органите во состав, секретаријати и други стручни служби на Владата на Република Северна Македонија и Уставниот суд на РСМ.

Повеќе за нивната работа прочитајте тука.


Национални координатори

Владата на Република Северна Македонија има именувано повеќе национални координатори, со специфични задачи и мандати за кои можете да прочитате тука.

Национални координативни тела

Владата на Република Северна Македонија има именувано национални координативни тела, со специфични задачи и мандати за кои можете да прочитате тука.


Самостојни управни органи

Согласно Законот за организација и работа на органите на државната управа формирани се 4 самостојни органи и 3 управни организации, кои одговараат пред Владата на Република Северна Македонија.

Самостојни органи:

 1. Агенција за млади и спорт
 2. Агенција за иселеништво
 3. Агенција за храна и ветеринарство
 4. Комисија за односи со верските заедници и религиозните групи

Управни организации:

 1. Геолошки завод на Република Северна Македонија
 2. Државен архив на Република Северна Македонија
 3. Државен завод за статистика